Hem » Sveriges högsta berg

Sveriges högsta berg

by johansundkvist

Sverige har flertalet bergstoppar och berg som når över 2 000 meter över havet. Det bästa är att de flesta av dessa går att bestiga utan klättererfarenhet. Att bestiga Kebnekaise är däremot en dröm för alla klättrare, men det är en rejäl utmaning som flertalet klättrare inte klarar av om de inte är riktigt vältränade.

Det finns också lägre toppar på Kebnekaise som passar både klättrare utan erfarenhet och mer erfarna.

Sveriges 12 högsta berg

Det finns flera riktigt höga berg i Sverige och det finns 8 fjällmassiv som är så höga att de mäter över 2 000 meter över havet. De fjällen har 12 stycken massiva bergstoppar som vi listat här nedan på högsta berg i Sverige.

1. Kebnekaise nordtopp – 2 096,8 m

Nordtoppen på Kebnekaise är Sveriges högsta punkt dessutom är den betydligt svårare att bestiga än sydtoppen.

2. Kebnekaise sydtopp – 2 095,6 m

Kebnekaise är Sveriges högsta berg och kröns av de högsta bergstopparna i Sverige med sin nordtopp och sydtopp. Sydtoppen är lättare att bestiga än nordtoppen. Mellan 1970 och 2000 var sydtoppen den högsta toppen i Sverige, men klimatförändringar har gjort att tjockleken på glaciären har tunnats ut. Därför har nordtoppen puttat ner sydtoppen från sin första plats.

3. Sarektjåkkå stortopp – 2 089 m

Stortoppen på Sarektjåkka är Sveriges nästa högsta fjäll med sina 2089 meter över havet.

4. Kaskasatjåkka – 2 071 m

Toppen är en snötäckt platå med fantastisk utsikt över Kaskasapakte och Kebnekaise.

5. Sarektjåkkå nordtopp – 2 054 m

Nordtoppen skiljer sig en hel del från den högsta toppen på berget genom att ha en luftig bergskam. Dessutom behöver du verkligen ha fjällvana och rätt utrustning för att bestiga denna nordtopp.

6. Kaskasapakte – 2 040 m

Kaskaapakte är ett högt brant berg som erbjuder även de mest vana klättrare en rejäl utmaning.

7. Sarektjåkka Butcht toppen 2 030 m

Butch toppen har fått sitt namn efter en den kände kartografen G.W Butch som var den förste som besteg Butch toppen.

8. Sarektjåkka – sydtopp 2 025 m

Sarektjåkka är ett stort fjällmassiv som ligger i Sarek. Fjällmassivet kan stoltsera med att ha fyra toppar som alla sträcker sig över 2 000 meter.

9. Palkattjåkka – 2 016 m

Palkattjäkka ligger i Pårtemassivet. När lantmäteriet gjorde sina lasermätningar räknade man ut att berget blivit 14 meter högre.

10. Akka stortopp – 2 011 m

Akka berg ligger i Stora Sjöfallens nationalpark och har fått sitt namn uppkallat efter det lulesamiska ordet ahkka som betyder gammal kvinna. Toppen på berget består av en dubbeltopp med ett smalt stup emellan.

11. Pårtetjåkka – 2 007 m

Pårtetjäkka är Sveriges sydligaste bergtopp. Den här bergstoppen är relativt lätt att bestiga. Det beror på att bergtoppen har en flak sydsluttning som gör den här bergtoppen till ett riktigt bra alternativ om du är ny inom bergsklättring.

12. Seilmatjåkka – 2 004 m

Seilmatjäkka berget ligger någon mil norr om Kebnekaisemassivet. Berget är det nordligaste vi har i Sverige som är över 2 000 meter högt och tillhör Norrlandsmassiv.

Sverigest högsta berg

Vad heter Sveriges högsta berg ? Sveriges största berg heter Kebnekaise och bergmassivet har två huvudtoppar Sydtoppen och Nordtoppen. Varav den högsta som är Nordtoppen som ligger 2 098,6 meters höjd över havet.

Sveriges näst högsta berg

Det näst största berget i Sverige heter Sarektjåkka och det ligger på en höjd över havet med 2 089 meter.

Svenska fjäll

De har blivit väldigt populärt att semestra i de svenska fjällen. Det är till exempel mellan 8 000 till 10 000 som försöker bestiga Kebnekaises topp varje år, Men det är också vanligt att åka till fjällen på skidsemester.

Svenska fjäll lista

Vi har samlat de tolv mest populära resmålen till svenska fjäll.

 • Nuolja, Abisco – Är den bästa skidanläggningen i Sverige. Den kan jämföras med franska La Grave. Nuolja är absolut inget för nybörjare som precis provat klättring.
 • Buustamons, fjällgård, Åre – Ett väldigt populärt resmål så se till att boka din resa i god tid.
 • Skals, Vemdalen – En skidort under utveckling kan man säga. Här finns en av Sveriges största backar.
 • Olarsgården, Lindvallen, Sälen – En riktigt lyxig ställe mitt i ett svenskt fjällmassiv.
 • Ramundberget – Det tråkiga är att just Ramundberget inte är riktigt snösäkert.
 • Fäviken, Huså – Ett par mil utanför Åre.
 • Kläppen
 • Heliski
 • Stöten
 • Hemavan I Tärnaby – Värdens mest skidnära flygplats.
 • Åre och Duved

Sveriges berg

Om du ser på berg i Sverige karta så kommer du märka att vi har betydligt fler svenska berg än du troligtvis trott. Det högsta berget i Sverige heter Kebnekaise. Vill du inte kolla på en karta utan hellre istället använder någon sökmotor och söker på Sverige berg så kommer du hitta mycket bra information om de olika bergen och de olika bergtyperna. Dessutom hittar du mycket bra information i vår guide över Sveriges högsta berg som kan vara användbar oavsett om du är en bergsklättrare eller en slalomentusiast eller bara vill veta mer om våra svenska berg.

Related Articles