Hem » Peter Mangs – en hatisk man
PRISONER1

Peter Mangs – en hatisk man

by Nils Steen

Idag informeras vi nästan dagligen om nya skjutningar med dödlig utgång. Nästan alltid är bakgrunden till dåden uppgörelser mellan olika gäng inom den kriminella världen. Seriemördaren Peter Mangs tillhörde inget gäng överhuvudtaget. Han mördade istället människor av en obegriplig besatthet.  

Snabba fakta om Peter Mangs

Född1972
FödesleortÄlmhult i Småland
Intresse Musik
BrottMord, mordförsök och grovt olaga hot
StraffLivstids fängelse

Märkliga skjutningar

I slutet av 2009 och under 2019 skedde ett stort antal skjutningar i Malmö. Polisen hade svårt att kartlägga bakgrunden till händelserna. I början utgick media och andra från att skjutningarna kunde förklaras av uppgörelser mellan olika kriminella gäng. Men mördarens offer tillhörde inga kända gäng och skotten verkade ha riktats närmast slumpmässigt. Det fanns inga begripliga motiv bakom skottlossningarna.

Den kände kriminologen Jerzy Sarnecki blev intervjuad i radio och TV och han menade att det handlade om hatbrott. Flera av offren hade invandrarbakgrund. Utredningar visade att flera av skotten kom från ett och samma vapen. Den som höll i vapnet agerade också inom ett begränsat geografisk område i Malmö. Till slut greps en misstänkt person, nämligen Johan Peter Mangs. 

Kända seriemördare

För att bli betraktad som seriemördare måste enligt definitionen minst tre personer ha dödats. Peter Mangs blev åtalad för att ha bragt tre personer om livet, men blev bara dömd för att ha mördat två personer. Vi kan dock konstatera att han gjort flera försök till att hamna bland följande andra kända seriemördare i Sverige:

  • John Ausonius
  • Anders Hansson
  • Anders Lindbäck
  • Tore Hedin

John Ausonius kallas även för “Lasermannen”. Hans agerande kan mycket väl ha inspirerat Peter Mangs. Ausonius såg nämligen som sin uppgift att med hjälp av en riktlaser skjuta ihjäl personer med invandrarbakgrund. 

Under åren 1978 och 1979 mördade Anders Hansson 27 personer på Malmö Östra Sjukhus. Med sina handlingar ville han befria de intagna personerna från sina lidanden men vissa dödade han eftersom de hade trakasserat personalen.

Anders Lindbäck var präst och utförde tre mord på tidigt 1800-tal. Han ansåg sig ha mördat av barmhärtighet men det visade sig också finnas ekonomiska motiv. Han dömdes till döden genom hängning men lyckades begå självmord dessförinnan.

Tore Hedin var polisman i Skåne i början av 1950-talet och han tycks ha börjat sin serie av mord till följd av svartsjuka. Han mördade tio personer innan han själv tog sitt liv. 

Peter Mangs uppväxt

Peter Mangs växte upp i Älmhult tillsammans med sin mamma och en äldre syster. Peters pappa lämnade familjen tidigt och flyttade sedermera till Florida i USA. I hans släkt fanns den välkända och folkkära skådespelaren Sune Mangs. Det hat mot invandrare som Peter Mangs utvecklade vände sig mot personer med muslimsk och romsk bakgrund. Av allt att döma hade han själv en finsk bakgrund.

Peter Mangs idag

Peter Mangs har genomgått rättspsykiatrisk utredning för att avgöra om han skulle få fängelse eller vård. Rätten har dock dömt honom till fängelse. Alltså borde han ha varit vid sina sinnes fulla bruk när skjutningarna gjordes. 

En lekman inom psykiatri kan misstänka att en seriemördare söker någon form av bekräftelse eller kändisskap. Peter Mangs har blivit känd och flera dokumentärer har gjorts om honom. Det finns en Peter Mangs på Facebook, men det är en helt annan person än mördaren. Han ska heller inte förväxlas med någon som heter Peter Mang.

Vilken är Peter Mangs adress idag? Den som vill ha kontakt med honom får vända sig till Kriminalvården och han sitter på anstalten Hall. Hur länge han ska sitta kvar är inte klart, men han har enligt uppgifter i pressen inte uppfört sig helt exemplariskt.

Related Articles