Trots att det snart gått 30 år sedan John Hron mördades av nynazister så lever hans minne fortfarande vidare, både i den svenska folksjälen samt i konst och kultur. Istället för att enbart förknippas med ett brutalt brott, fungerar John Hron som en symbol för civilkurage i kampen mot våldet, rasismen och nazismen.
Snabba fakta om John Hron:
När föddes John Hron? | Han föddes 25 januari 1981 |
När dog John Hron? | Han dog den 17 augusti 1995 |
Var bodde John Hron? | I Kode i Kungälv |
Familj? | Föräldrarna Marie-Louise och Antonin Hron |
John Hron – vem var han?
John beskrivs av sin pappa som en ganska vanlig tonåring, som älskade kanoting och friluftsliv. Han fick brons i ungdoms-SM i kanot några månader innan han dog och var lång och stark för sin ålder. Han var sina föräldrars enda barn. Pappa Antonin har i efterhand uttryckt sig kritiskt till varför skolan John gick på inte agerade då han utsattes för mobbning, bland annat av den pojke som sedan blev delaktig i Johns död.
John tilldelades Stig Dagerman-priset postumt 1996, för modet att trots risken att förlora sitt eget liv, stå emot ondskan. Han har en vacker grav där folk fortfarande lägger blommor och där följande står att läsa: “John svek inte. Det kostade honom livet.”
Mordet på John Hron
John tältade vid Ingetorpssjön i Kode tillsammans med sin kompis Christian. Då dök ett gäng om fyra nynazister upp, varav en 15-åring kände John eftersom de gick på samma skola. De hade redan innan hamnat i konflikt över deras skilda politiska åsikter.
Gänget började efter hand att misshandla John, varefter han slet sig loss och lyckades simma ut i sjön. Då gav sig gänget på Christian istället och fick honom att ropa att gänget skulle slå ihjäl honom om John inte återvände. Då simmade han tillbaka. Misshandeln som följde var brutal och efteråt slängdes John i sjön och avled. Hans vän hade då lyckats fly för att hämta hjälp.
Hans mördare blev dömda efter mordet: 18-åringen till 8 års fängelse, 15-åringen till fem års fängelse och de båda andra till kortare straff.
Modiga personer som gett sina liv i kampen mot nazismen:
- Anne Frank
- Björn Söderberg
- Raoul Wallenberg
- Kai Holst
- Jo Cox
- Pavlos Fysass
- Heather Heyer
John Hron – böcker, filmer och dokumentärer
“När hundarna kommer” var en bok som kom 2015 och löst byggde på John Hrons historia. Enda skillnaden var att den var fiktiv och skriven ur mördarens perspektiv. Hundarna fick i detta fall symbolisera det flockbeteende som tar över när människor väljer att överträda humanismens och anständighetens gränser i grupp.
2015 kom filmen “John Hron” som bland annat släpptes på dvd. Filmen, som stöttades genom crowdfunding, handlade om civilkurage och att vägra svika sina vänner. Den vann och nominerades till flera internationella filmpriser.
P3 dokumentär gjorde 2019 en gripande verklighetsskildring av händelsen som heter “Mordet på John Hron.”
John Hron – eftermäle och ljuspunkter
Efter Johns död lovade Antonin Hron att Johns död inte skulle ha varit förgäves. Han skulle berätta om vad som hänt, vilket han gjorde bland annat genom att föreläsa på skolor runtom i landet tillsammans med mamma Marie-Louise. Han spelade även in en skiva med låtar han skrivit om händelsen, som han döpte till “Varför?”.
En nynazist som heter Patrik valde efter att han hört talas om händelsen att ifrågasätta sina åsikter och hoppa av. Han har sedan dess varit med och startat “Exit”, avhopparverksamheten för nynazister på Fryshuset i Stockholm.
John Hrons stiftelse ger varje år ett pris till en person eller verksamhet som visat civilkurage i John Hrons anda. I år fick Christer Mattsson priset för sitt engagemang för att minska främlingsfientlighet.
John Hron kommer leva vidare länge till – i våra hjärtan, och förhoppningsvis i våra handlingar!
Hej! Jag är Johan Sundkvist, passionerad teknikentusiast och hjärnan bakom johansundkvist.se. Min nyfikenhet för teknik vaknade redan i ung ålder, och med tiden växte den till en passion som jag idag delar med er genom min blogg.