LANGUAGES

Hur många språk finns det i världen?

Hur många språk finns det i världen?

Det är ingen som vet exakt hur många språk finns det i världen idag. Man uppskattar att det finns runt 6000 olika språk. Det finns en känd databas som 2020 listade över 7000 språk varav cirka 3000 är hotade språk och flera hundra som utdöda språk (bara enstaka människor pratar språket). 

Antalet språk förändras från år till år och om man tar exemplet hur många språk finns det i världen 2017 blir svaret fortfarande runt 6000 olika språk. Att det blir olika siffror beror på hur man räknar. 

Hur många officiella språk finns det i världen?

Om man börjar i andra änden kan man konstatera att det finns sju länder som inte har något officiellt språk. Länderna är Australien, Eritrea, Etiopien, Japan, Mexiko, Storbritannien och USA. Resten av världens länder har officiella språk. De flesta länder har ett officiellt språk, men det finns sex länder som har fyra eller fler officiella språk. 

De länder som har fyra eller fler officiella språk är: Bolivia med 38 stycken. I Zimbabwe har man 16 officiella språk. På tredje plats kommer Sydafrika med 11 stycken, därefter Norge som har 8 stycken. Slutligen har Schweiz 4 officiella språk och Singapore har också 4. 

Största språken

Även om man inte kan räkna exakt hur många språk det finns i världen idag kan man iallafall lätt läsa om vilka tio språk som är de största och som talas av flest människor. De är: 

  1. Engelska 
  2. Mandarin
  3. Hindi
  4. Spanska
  5. Franska
  6. Arabiska
  7. Bengali
  8. Ryska
  9. Portugisiska
  10. Indonesiska

Publicerat

i

av

Etiketter: