Hem » Hur löser man en Rubiks kub?
Rubik

Hur löser man en Rubiks kub?

by Nils Steen

För att kunna lösa Rubiks kub bör man först lära sig kubens beståndsdelar. På så sätt får man ökad förståelse för hur den fungerar och kan lättare både följa guider och instruktioner samt få en känsla för kubens dynamik.

  • Kantbitarna. Dessa hittar du i mitten av varje ytterrad. Kantbitarna vätter åt två håll och har därmed två olika färger. Totalt finns det 12 kantbitar.
  • Hörnbitarna. I varje hörn av kuben finns ett hörn. Således totalt 8 hörn. Hörnbitarna vätter åt tre håll och har därmed 3 färger.
  • Centrumbitarna. Dessa sitter i mitten av varje sida och kan inte flyttas. I stället sitter de fast gentemot centrumbiten på motsvarande sida av kuben. Dessa är alltid samma. Vitt är på motsatta sidan mot gul. Orange ligger mot röd, och grön ligger mot blå. Det finns 6 centrumbitar.
  • Totalt har en standard Rubiks kub 54 rutor fördelat på 26 bitar. Således i snitt två färger per bit. 

Hur man löser en Rubiks kub steg för steg

Vi har här inte plats för en komplett genomgång för svaret på hur man löser en Rubiks kub 3×3, men vi har satt ihop en snabb guide som åtminstone kan ge några bra tips på vägen.

  • Skapa det vita korset. Genom att lösa så du får ett vitt kors på en av sidorna så har du en bra bas att fortsätta mot en lösning. När du har det vita korset har du även automatiskt löst så du har övre kantbiten och centrumbiten i samma färg på fyra av kubens sidor.
  • Nästa steg är att få de fyra vita hörnbitarna på plats. När du har fått hela vita sidan klar har du kommit en god bit på väg. I och med det har du även löst översta raden på fyra av de andra sidorna.
  • Nästa steg är mellanlagret. Där har du ju redan centrumbitarna på plats och ska nu få kantbitarna i position.
  • Så här långt är det faktiskt relativt enkelt. Det är det nedersta lagret som är det trixiga och där bör du gå efter tekniken med det gula korset.

Det finns gott om utförliga guider med bilder för hur man löser en Rubiks kub 3×3 snabbt. Då får du detaljerad genomgång samt bilder. Hoppas dock denna genomgång fick dig att komma igång ordentligt. 

Related Articles