Hem » Allt du behöver veta om aktiefonder

Allt du behöver veta om aktiefonder

by johansundkvist

En aktiefond är en typ av fond där tusentals investerare köper aktier i en fond som köper aktier i olika företag. Storleken på aktiefonder bestäms av börsvärde. Men även de investerings stilar som är involverade i att investera i fondandelar används också för att rangordna aktiefonderna. Fonder varierar stort i sitt urval av aktier fondandelar baserat på fondens investeringsstil och mål.

Så en aktiefond kan antingen vara en aktiefond eller obligationsfond. En aktiefond kommer alltså aldrig att investera främst i obligationer. Fonder samlar in pengar från många investerare som vill investera i aktier och investerar dem i aktier eller obligationer. Penningmarknadsfonder kan investera i aktier, penningmarknadsinstrument och obligationer, ofta med lägre volatilitet i byte mot lägre avkastning. Vissa fonder, som indexfonder, investerar i nästan samma aktier eller obligationer som andra liknande fonder.

Vad är indexfonder?

En indexfond investerar främst i stora, tillväxtorienterade publika bolag. Det breda utbudet som aktiefonder erbjuder innebär att du har många alternativ, beroende på vilken typ av företag fonden investerar i. Aktier kan konsekvent presterat bättre än obligationer på lång sikt, så aktiefonder kan överträffa fonder som investerar främst i obligationer över tid. Om du kan hålla fast vid din långsiktiga investeringsplan kan spara i fonder vara ditt bästa alternativ när du vill spara pengar på lång sikt, till exempel för att pensionsspara.

Ju längre tidshorisont du har, desto mer risk kan du ta, vilket gör att aktiefonder kan vara den lämpligare investeringen. På grund av det stora utbudet av obligationer kan riskerna och avkastningen för obligationsfokuserade fonder variera kraftigt. Obligationsfonder tar mer risk än penningmarknadsfonder eftersom de vanligtvis har högre avkastning, läs mer på aktiefonderna.se.

Bra att veta om aktiefonder

Det är väldigt viktigt att vara medveten om att med transaktions andelar kanske vissa mäklarfirmor inte erbjuder milstolpar rabatter på försäljningskostnader eller undantag som kan vara tillgängliga om du investerat i klass A-aktier, till exempel genom ackumulering rättigheter, avsiktsförklaringar och utbyte av andelar i en fond mot andelar i en annan fond i samma familj. När du väljer mellan olika klasser av fondandelar, tänk på att din investerare kan tjäna högre (eller lägre) provisioner eller utbetalningar på att sälja en aktieklass än en annan.

Du kan använda FINRAs Fund Analyzer för att se effekten av dessa avgifter över tid på ditt konto värde och utvärdera vilken aktieklass som kan vara bäst för dig baserat på dina mål, investeringsbelopp och innehavsperiod.

För dig som letar efter tips på aktier så kan du även investera i aktiefonder som investerar i småbolagsaktier. Dessa tenderar att ha mer uppsida och volatilitet än storbolags aktier. Ofta är bolagen i en aktiefond något lika, till exempel så kan en aktiefond köpa aktier i alla bolag noterade i Standard & Poors 500-index, eller så kan fonden investera exklusivt i teknikbolag. Tänk att inte låna pengar för att investera, då du kan förlora dina lånade pengar.

Related Articles