Kanske har du hört talas om filmen med samma namn, men här är det inte fråga om film och inte heller något overkligt ouppnåeligt mål. Det är ingen annan än naturen själv som bjuder in till ett besök i den blå lagunen. En vacker plats med möjlighet till fantastiska bad.
Själva naturen runt det här kalkbrottet, som det faktiskt är från början, är karg och sällsynt för att vara i Sverige. Du som vill bada här får ta dig till den nordligaste spetsen av Gotland. Där finner du detta nedlagda gamla kalkbrott, Gotlands blå lagun, som kommunen så finurligt har fyllt med vatten och gjort till en härlig badplats.
Gotland, den blå lagunen inbäddad i ett naturreservat
En varm och solig dag på Gotlands kalkbrott är det inte utan att det känns som att du är utomlands. Ett perfekt ställe att slappa och läsa en bok eller varför inte surfa in på online casino utan licens och få lite spänning vid stranden?
Gottlands och dess annorlunda natur inbjuder både invånare och turister att besöka denna lätt magiska plats för bad och naturupplevelse utöver det vanliga. Kalken gör att vattnet antar en mer eller mindre turkosblå färg. Det påminner mycket om andra varmare länders färg på vattnet.
Gotland är en säregen ö även utan den blå lagunen
Hela ön är en enda stor upplevelse av naturliga fenomen och kanske är det på grund av att Gotland en gång i tiden låg vid ekvatorn. Visserligen för över 400 miljoner år sedan men det kan ha haft en betydande och avgörande faktor för att den natur som finns på Gotland idag har kunnat skapas.
Det finns gott om fossiler som talar sitt tydliga språk och tar dig med på en resa som visar hur livet såg ut för mycket länge sedan. Kanske fanns det redan då platser med en eller annan blå lagun. En lagun som skapats av naturen själv, utan hjälp av mänsklig hand. I vår värld finns det både och.
Blå lagunen Ekerö, Island, Värmdö och Linköping
Det finns flertalet blå laguner i både Sverige och utomlands. Blå lagunen på Ekerö är en konstgjord sjö med en härlig sandstrand. Från början ett gammalt grustag där man grävde ner ett tjugotal meter under Mälaren för att fylla upp med sand.
Blå lagunen på Värmdö var tidigare Stockholms mest populära badställe. Det strömmade till folk från när och fjärran. I samband med det blev det hög trafik i området. Numera är den blå lagunen Värmdö stängd för bad då det blev ohållbart att hålla det öppet. Orsaken var all nedskräpning som följde i de glada semesterfirarnas spår.
Blå lagunen i Linköping är även det ett gammalt grustag. Här finns det sandstränder som är branta men ändå är det långgrunt. Det här är en sjö som helt och hållet är privat. Den ägs av flera olika markägare. På grund av nedskräpning och upprepade felparkeringar är all trafik dit numera stoppad för allmänheten. Vill man bada där får man helt enkelt ta sig dit till fots.
När det gäller blå lagunen på Island handlar det om ett naturligt vattenfyllt hål från de varma källorna. Det har bildats ett geotermiskt spa helt enkelt. Det innehåller mycket mineraler såsom kiseldioxid och svavel. De över 200 mikroorganismerna i vattnet gör att det antar en turkosblå färg. Detta är nu en av Islands mest besökta turistattraktioner. Helt naturligt och alldeles fantastiskt.
Den blå lagunen på Gotland och övriga ställen
Kärt barn har många namn sägs det men när det gäller den blå lagunen är det snarare så att det blir det omvända, att kärt namn har många barn, det vill säga platser i det här fallet. Som exempel kan nämnas blå lagunen på Ekerö, blå lagunen i Linköping, blå lagunen på Värmdö, blå lagunen i Stockholm och blå lagunen på Island. Alla utom den på Island är konstgjorda. Trots det har man lyckats göra det till vackra och nästan lite magiska platser.
När det gäller förströelse kan Den blå lagunen vara värd att se på film. Däremot är det troligtvis en större förnöjsamhet att låta minnet från en verklig upplevelse ta dig tillbaka till den blå lagunen i verkligheten.
Tar du dig tid att besöka Gotland och den blå lagunen blir det säkert ett minne för livet. Ett minne som kan återskapas om och om igen om alla som besöker platsen även tar för vana att ta med sitt skräp och ser till att platsen förblir trevlig att vistas vid. För visst vill vi ha dessa platser kvar att besöka?
Hej! Jag är Johan Sundkvist, passionerad teknikentusiast och hjärnan bakom johansundkvist.se. Min nyfikenhet för teknik vaknade redan i ung ålder, och med tiden växte den till en passion som jag idag delar med er genom min blogg.