Allt du behöver veta om Eurovision 2023

Mellan den 9-13 maj pågår årets upplaga av Europas största musiktävling, där endast ett land och tillhörande artist ska koras som vinnare. Söker du den perfekta uppladdningen inför det enorma eventet? I den här artikeln ger vi dig allt du behöver veta om Eurovision 2023.

Tittarna har i vanlig ordning mycket att se fram emot inför den efterlängtade sändningen. I Sverige kommer vi rakryggade att följa Loreen när hon framför låten “Tattoo” med ambitionen om att vinna tävlingen en andra gång. Tittar vi på Eurovision 2023 odds ser det även ut som att hon kan lyckas med en historiskt sällsynt bedrift – mer om det längre ner.

Vilket land är värdar för tävlingen?

Förra året såg vi musikfesten äga rum i Turin i Italien. Eurovision 2023 kommer att ta plats i Storbritannien på M&S Bank Arena i Liverpool, då i ära av Ukraina. Det blir första gången som eventet hålls där sedan 1998 då det hölls i Birmingham. Detta efter att Katrina and the Waves hade vunnit tävlingen 1997 med låten “Love Shine A Light”.

Vilka är programledare?

Programledarna för Eurovision 2023 består av fyra stora personligheter. Som huvudsaklig ledare kommer vi att få se landets största talk show-personlighet Graham Norton, som vunnit flera BAFTA-priser, skådespelaren Hannah Waddingham (känd från Ted Lasso och Game of Thrones), popartisten Alesha Dixon och den ukrainska superstjärnan Julia Sanina. 

Tillsammans kommer stjärnkvartetten av allt att döma höja underhållningsvärdet och hålla uppe vårt engagemang genom alla delar av sändningen. Vass programledning tenderar att kunna göra kvällar likt dessa än mer minnesvärda.

Vilka länder är favorittippade?

En stor del av nöjet med finalen är att följa spänningen i den slutgiltiga rösträkningen som ska avgöra vilket land som blir segrare. Men redan innan finalen går av stapeln brukar tittarna gissa vinnare, likaså brukar oddssättarna att ge sina bedömningar. När det kommer till vilka länder som är favorittippade ser det väldigt spännande ut för Sverige. 

På den officiella sajten Eurovision World, och hos spelbolagen, kan vi se att experter förväntar sig en nordisk uppgörelse mellan Sverige och grannlandet Finland. För vårt grannland är det artisten Käärijä som ställer upp med den catchiga låten ”Cha Cha Cha”, som ger en enorm kontrast till Loreens “Tattoo”.

Hur ser Sveriges chanser ut?

Efter ett starkt fjolår där Cornelia Jakobs slutade på fjärde plats med 438 poäng, är Sverige återigen tippat att kunna gå riktigt långt när rösträkningen ska synas – om inte hela vägen. Oddssättarna håller nämligen Sverige som störst favorit till att vinna Eurovision 2023, och det med god marginal. 

En bit bakom Sverige hittar vi Finland som är tippade att hamna på andra plats. Efter dem hittar vi Ukraina på tredje plats, Frankrike på plats fyra och Spanien på femte plats. Värdnationen Storbritannien, som gjorde det starkt förra året med en andra plats, hålls den här gången långt utanför favoritskapet. 

Skulle Loreen leda Sverige till vinst blir hon den blott andra personen någonsin att lyckas med bedriften. Den enda artist som lyckats vinna Eurovision två gånger är den irländske sångaren Johnny Logan. Han vann både 1980 och 1987. Likaså skrev han den vinnande låten 1992.

Hur går röstningen till?

Något som är extra speciellt med Eurovision 2023 är att det kommer att introduceras ett nytt röstningssystem, något Europeiska radio- och TV-unionen (EBU) gick ut med i höstas. Den klart största ändringen är att de nationella jurygrupperna inte kommer att vara med i semifinalerna, utan istället kommer enbart tittare att avgöra vilka tio länder från varje semifinal som tar sig till finalen.

I år introducerar Eurovision även en ny funktion som tidigare inte funnits i tävlingen. Tittare från hela världen kommer att kunna delta i röstningen under både semifinalerna och finalen. En särskild röstningsgrupp kommer att tilldelas lika många poäng som ett tävlande land, vilket ger en extra poängmöjlighet för de som väljer att rösta utanför de tävlande länderna. EBU kommer senare att publicera en lista över vilka länder som kommer att vara berättigade att rösta. Detta nya inslag lovar att öppna upp tävlingen för en ännu bredare publik och kommer säkert att öka såväl spänningen som engagemanget under tävlingen.

Väl i den stora finalen kommer röstningen att genomföras på samma sätt som tidigare, med 37 jurygrupper och 37 grupper som representerar telefonrösterna från de tävlande länderna. Men det kommer också att finnas en tittargrupp för personer som har röstat utanför något av de tävlande länderna. Därför kommer fördelningen mellan jury och tittare inte längre att vara 50:50. Istället blir förhållandet 37:38, vilket innebär att tittarna kommer att ha en något större makt med 50,67% av röstningsmakten.

Hur kan du betta på tävlingen?

För att höja spänningen ytterligare är det många som tar till med betting. När det kommer till att betta på Eurovision 2023 är det framförallt resultatbaserade spel på odds som gäller. Alltså att man tippar på vilket land man tror kommer att vinna tävlingen. Detta kan den som vill göra redan i dag. När evenemanget närmar sig kommer det även att finnas olika specialspel hos de olika spelbolagen.

Eurovision 2023 inleds med sin första semifinal tisdagen den 9 maj. Torsdagen den 11 maj spelas nästa semifinal, och slutligen hålls den stora finalen under lördagen den 13 maj. Förhoppningsvis kan vi då jubla åt ytterligare en seger i tävlingen för Sveriges del.


Publicerat

i

av

Etiketter: