Hem » 4 saker du kan handla med på internet

4 saker du kan handla med på internet

by johansundkvist

I denna artikel går vi rakt på sak och beskriver 4 saker du kan handla med på nätet, alltså via exempelvis din dator eller din telefon. 

4 saker man handlar med på nätet

  1. Kryptovaluta.
  2. Valuta.
  3. Aktier.
  4. Fonder.

Nedan berättar vi mer om varje investeringssätt i större detalj. Du ska även tänka på att alla investeringar medför risker. I värsta fall kan du förlora allt ditt insatta kapital, så handla bara med pengar du har råd att vara utan.

1. Handel med krypto

Att handla med krypto, som du bland annat kan göra på kryptoplattformar, är relativt populärt. Det är idag mest vanligt att handla med bitcoin som är den största, dyraste och mest användbara kryptovalutan. Men försök handla med Immediate Future eller någon annan större plattform för att således kunna köpa dina digitala mynt på ett säkert sätt.

2. Valutaspekulation

Alla valutor, exempelvis den amerikanska och den svenska rör på sig. De går alltså upp och ner i pris. Dessa upp- och nedgångar försöker vissa förutse för att kunna tjäna pengar på det, och detta genom att handla med valutor på internet. 

Att handla med valuta är dock riskfyllt och något som många förlorar pengar på. Så om du inte är 100 % insatt i hur valutaspekulation fungerar borde du också avstå från att handla med valuta på nätet. 

3. Aktiehandel

Aktiehandel är som det låter, alltså att man handlar med aktier som i sin tur är ett värdebevis på att du äger en liten del av ett företag. Två populära börser du kan handla hos är NASDAQ och London Stock Exchange. Värt att veta är även att i princip all handel med aktier går via nätmäklare.

4. Fondhandel

Fondhandel är handel med fonder, vilket i sin tur är andelar av något som är värt pengar, exempelvis aktier. Fonder med många olika aktier kallas för portfölj, och du ska även tänka på att den som skapat fonden, alltså förvaltar den ofta tar ut en årlig avgift för det. Den avgiften kallas förvaltningsavgift. 

En vanlig förvaltningsavgift ligger på cirka 0,2 %, men om du köper fonder som internationella banker tar hand om är det vanligt med mycket högre förvaltningsavgifter än så. Det finns även fonder med en förvaltningsavgift på 0 %, men det är ovanligt.

Viktiga anledningar att investera

Inflationen

Sveriges inflationsmål är 2 % per år. Så för varje år som går minskar värdet på dina pengar med 2 %. Det är inte bra för personer som har pengar på exempelvis ett sparkonto med 0,5 % ränta, för då förlorar man ju 1,5 % de pengar man sparar i ren inflationsförlust. Att investera är särskilt viktigt idag 2023 då inflationen ligger på nästan 10 %. 

En lite rolig detalj är att inflation behövs för att om det skulle vara deflation, alltså att pengar blir mer värda år för år, då skulle ingen behöva investera för att tjäna pengar. Så en hälsosam inflation behövs inte minst för att man ska våga investera, och i förlängningen skapa nya jobb.

Du får ofta en bra avkastning

Generellt sett får du en bättre avkastning om du investerar pengarna jämfört med om du har alla pengarna på ett sparkonto. Den genomsnittliga tillväxttakten för en aktie är cirka 9 % per år för att nämna ett exempel. Sen är det ju alltid en risk att du förlorar pengar vid investeringar, det måste du också räkna in. 

 

Related Articles