Hem » Johan Sundkvist

Johan Sundkvist

by johansundkvist
MAJA2

Majas Cottage – en fröjd för ögat

När du vill handla och äta mat på samma gång kan du ta en tur till Majas cottage. Här serveras mat för den som är hungrig och så är det gårdsförsäljning. Men det stannar inte där. Konferenser, bröllop, fester och en helt vanlig dag med mycket mys och inspiration är det som kännetecknar Maja cottage. 

Snabbfakta om Majas Cottage

Namn Majas cottage
InriktningBistro, webbshop, gårdsbutik, konferens, fest, bröllop, grossist
MiljöLantlig
Mat Fisk, kött, vegetariskt
AdressLorendals gård. Eskilstorps Ängaväg 2-36, 235 91 Vellinge 

Majas Cottage – med känsla för ljus

Majas cottage lyktor är kända för att sprida ljus och glädje. Inte bara genom sin funktion utan för att en del av intäkterna går till barncancerfonden. Varje kollektion med Majas cottage ljuslykta är framtagna med en innerlighet om hopp och styrka för att hjälpa alla de som drabbas av cancer, i första hand barn. Pengarna som donerats är uppe i stora summor. 

Du som privatperson och företagare kan göra skillnad när du är med och köper ljuslyktor på Majas cottage i Vellinge. Att bli Majas cottage återförsäljare innebär att du säljer det som är signifikant för ljuslyktan från Majas cottage. Du bidrar på så sätt till att alla barn får en drägligare tillvaro i sin kamp mot cancer. Inte helt illa, eller hur?

Majas cottage och Avicii  – texter och ljus

När du besöker butiken och letar bland ljuslyktorna kommer du kunna hitta texter som är inspirerade från Avicii. Det är ett sätt att hedra denne artist. Att sprida ljus över världen kan man göra medan man lever men det kommer an på några att göra det även efteråt på ena eller andra sättet. Avicii Majas cottage är en serie som inte lämnar många oberörda. 

Majas Cottage – mixad stil och unik miljö

När du vill ge dig själv en extra härlig dag kan du åka till Majas cottage och spendera den där i en lyxig och lantlig miljö. Du får en härlig stund med mat och dryck i deras bistro. Majas cottage lunch går inte av för hackor. Kanske tar du en sväng in i affären och hittar rea om du har tur. 

Några signifikanta stilar på alla Majas Cottage varor 

 • Orientaliskt
 • Rustikt 
 • Industriellt
 • Stilrent och skandinaviskt 

Det är en skön mix av lantligt och rustikt, som möter dig inne i butiken. Du hittar det orientaliska och det skandinaviska som gifter sig i en unik kombination. Kläder och interiör samsas om utrymmet och ger dig inspiration till en helt ny stil eller ideer om att lägga till något extra för att piffa upp ditt hem. 

Det finns gott om smakfullt designade Maja cottage muggar, och du får lätt en dos av Majas cottage happiness när du strosar omkring i den härliga och inspirerande gårdsbutiken. Ett ställe för en heldag då du får både god mat och en möjlighet att handla ljuslyktor som ger pengar till barncancerfonden. Ett win win på flera plan.

Majas Cottage  – bistro och meny

Det är alltid möjligt att beställa mat för avhämtning på Majas bistro. Ska du äta på plats är det bäst att du bokar bord så du säkert får en plats den dag du tänkt dig åka dit. Kolla upp öppettider till gårdsbutiken i Vellinge i förväg.

På bistrons meny kan du alltid hitta veckans vegetariska. Den följs av olika smakfulla rätter som består av kyckling, fisk, kött och skaldjur. Det finns alltid en hamburgare och pommes frites för dig som så önskar. Sallader och toasts serveras också för att alla smaker ska kunna tillfredsställas. 

På barnmenyn står det självklart den säkraste rätten. Pannkakor med grädde och sylt är såklart det säkraste kortet och utöver det kan du hitta en lite mer bastant kycklingrätt. 

SUSHII

MLG Sushi

Nog för att det kan vara trevligt att göra sin egen sushi, men man ska inte tro att man kommer i närheten av vad en riktig sushi-kock kan åstadkomma. Vill man ha äkta vara så så ska man köpa sushi på MLG Sushi. Då är din lunch eller ditt fredagsmys säkrat. För sushi går lika bra till bådadera.

Snabbfakta om MLG Sushi

VadJapansk restaurangkedja med sushi och varmrätter
Grundare Bayanaa Dashnyam
VarI stockholmsområdet
AntalFyra stycken restauranger
Du kan förvänta digGediget hantverk baserat på färska fina råvaror från hav och land

MLG Sushi – från Liljeholmen till Ekerö

MLG Sushi har fyra restauranger i Stockholm med omnejd:

 • Årstadal/Liljeholmen
 • Odenplan
 • Bromma/Annedal
 • Ekerö

Naturligtvis kan du också beställa dina sushi via budföretag som Foodora, för att få dem levererade till närliggande platser som Nynäshamn eller andra ställen där du inte hittar lika god sushi lokalt.

MLG Sushi – Meny

Om du aldrig har vågat prova på sushi så är det verkligen hög tid att ändra på det. Det är fräscht, gott, lättsmält och innehåller rikligt med nyttigt omega-3 och D-vitamin.

Ordet “sushi” syftar egentligen på själva riset, som från början var fermenterat, alltså syrat. Nuförtiden syrar man istället riset med risvinäger, och med sushi menar vi ris och tillbehör tillsammans, vackert utformat i som maki, nigiri eller någon annan variant. För att skapa dessa kreationer som sushi-kock i Japan krävs det utbildning och rejält med erfarenhet.

Men man behöver inte åka till Japan för att få vacker och läcker sushi. På MLG:s fyra restauranger i stockholmsområdet kan man också få njuta av dessa små underverk. Här kan man få sådant som:

 • Nigiri och maki – 8 till 60 bitar
 • Deluxe Roll – 10 bitar
 • Ura Maki – 10 bitar
 • Vegetarisk sushi
 • Shake sushi nigiri
 • Sashimi Moriewase
 • Temaki

Dessutom går det att beställa både varmrätter, såsom dumplings eller bibimbab, och även japansk mochiglass eller vanlig glass till efterrätt.

Det ska dock påpekas att det kan finnas lite skillnad mellan menyerna på de fyra olika restaurangerna. Men det är bara att gå in på den gemensamma webbplatsen och välja sin restaurang för att veta mer exakt vad det finns att välja mellan. Välj till exempel Annedals meny om du bor i Solna eller Bromma och vill köpa sushi.

MLG Sushi – öppettider

Restaurangerna har liknande öppettider. För att du inte ska riskera att hamna fel i tid eller rum så får du plats och tider här:

Årstadal/Liljeholmen, Fredborgstorget 4:

 • Måndag – torsdag: 11.00 – 21.00
 • Fredag: 11.00 – 22.00
 • Lördag: 12.00 – 22.00
 • Söndag: 12.00 – 21.00

Odenplan, Upplandsgatan 38:

 • Måndag – fredag: 11.00 – 21.00
 • Lördag – söndag: 12.00 – 21.00

Bromma/Annedal, Pippi Långstrumps gata 22:

 • Måndag – fredag: 11.00 – 21.00
 • Lördag – söndag: 12.00 – 21.00

Ekerö, Bryggavägen 142:

 • Måndag – torsdag: 11.00 – 21.00
 • Fredag: 11.00 – 22.00
 • Lördag: 12.00 – 22.00
 • Söndag: 12.00 – 21.00

MLG Sushi – omdömen

Innan du väljer vilken restaurang du vill besöka eller beställa från så kanske du vill veta vad som sägs på Tripadvisor. Här kommer ett axplock från de senaste recensionerna:

Årstadal/Liljeholmen, samlat betyg 3.5 av 5:

 • Bästa sushin jag ätit
 • Grymt god sushi
 • Otrevlig personal
 • Max en 2:a för servicen

Odenplan, samlat betyg 3.0 av 5:

 • Grym sushi (detta är det enda omdöme som finns)

Bromma/Annedal, samlat betyg 4.5 av 5:

 • Fantastisk sushi och avslappnad känsla
 • Helt okej, god kimchi
 • Mycket goda tempura rolls
 • Inte längre samma kvalitet

Ekerö:

Finns inte med på Tripadvisor, men på sajten Restaurant Guru är MLG Sushi Ekerö listad som bästa sushi-restaurangen på Ekerö (ja, det finns fler…). Här sägs det bland annat:

 • Sushi som är mycket välgjord och god
 • Utan tvekan Ekerös bästa sushi-restaurang
 • Sushi med superfärska råvaror och perfekt gjord

Sluta slösa – så hittar du de bästa spartipsen

Vi har alla hört det förr: ”Sluta slösa!” Det är lätt att fastna i en livsstil som kostar pengar och leder till onödiga utgifter. Om du vill se till att du inte slösar pengar, finns det flera bra spartips som du kan använda. Att spara pengar är viktigt för alla att göra, oavsett om det är små eller stora summor så är det alltid bra att kunna lägga undan lite extra i plånboken. Att fånga upp de bästa spartipsen kommer definitivt att hjälpa dig att bli en smartare köpare och sparare.

Skapa en budget

Att skapa en budget är ett bra sätt att hålla koll på dina inkomster och utgifter. Först måste du bestämma hur mycket pengar du har tillgängligt för att spendera varje månad. Detta innebär att ta reda på din nettoinkomst, det vill säga den totala summan av alla dina inkomster minus eventuella skatter och avgifter. När du har bestämt din nettoinkomst kan du börja planera hur mycket du vill spendera varje månad. Det är viktigt att se till att dina utgifter inte överstiger din inkomst, annars riskerar du att hamna i skuld. Du bör också se till att lägga undan några extra kronor varje månad för oväntade utgifter eller för framtida investeringar. Att ha en budget kan hjälpa dig att hantera dina pengar effektivare och undvika onödiga utgifter som inte passar in i din livsstil.

Jämför eller samla dina lån

Om du är ute efter att låna pengar, är det viktigt att jämföra olika lån för att hitta det bästa alternativet. Advisa kan förbättra dina lån genom att hjälpa dig att jämföra lån på nätet. Har du flera lån kan du även samla dina lån för att minska månadskostnaden. Det finns många olika typer av lån som kan passa dina behov och budget. När du jämför lån bör du först och främst titta på räntan, vilket är den avgift som banken tar för att låna ut pengar till dig. Ju lägre ränta desto bättre, så se till att jämföra flera banker för att hitta den bästa dealen. Du bör också ta reda på hur mycket du kommer betala i avgifter och om det finns några andra kostnader som kan tillkomma.

Investera i fonder

Att investera i fonder är ett bra sätt att diversifiera din portfölj och få tillgång till marknader som du annars inte skulle ha kunnat nå. Fonder är en samling av olika investeringar, som aktier, obligationer och andra finansiella instrument, som hanteras av en professionell fondförvaltare. Genom att investera i fonder kan du dra nytta av den bredare marknaden och ta del av de möjligheter som erbjuds. Det ger dig möjlighet att spridning risken genom att investera i flera olika typer av tillgångar på samma gång. Du kan välja mellan olika typer av fonder beroende på dina personliga preferenser och riskprofil. Det är dock viktigt att du tar reda på hur fonden fungerar innan du investerar, så att du vet vilka risker som finns involverade. Ett tips är att prata med en expert som kan råda dig i investeringar.

Öppna ett sparkonto

Att öppna ett sparkonto är ett bra sätt att börja spara pengar. Det finns olika typer av sparkonton som erbjuder olika räntor och avgifter, så det är viktigt att du jämför de olika alternativen innan du bestämmer dig för vilket konto du ska välja. När du har valt ett konto kan du börja spara regelbundet, antingen genom att sätta in en fast summa varje månad eller genom att automatiskt dra pengar från ens lönekonto. Genom att ha ett sparkonto kan du se till att pengarna inte bara sparas utan också växer med tiden tack vare den högre räntan som ofta erbjuds. Sparkonton är också en bra investering för framtiden, då de ger en trygghet om något oväntat skulle inträffa. Att se pengarna växa på ditt sparkonto blir en motivation till att spara mer.

Hitta bra priser

Precis som med allt så är det viktigt att jämföra priser. När du handlar är det därför viktigt att jämföra priser för att hitta de bästa erbjudandena. Det finns många olika sätt att göra detta, som att använda jämförelsetjänster på nätet eller lokala butiker. Jämförelsetjänster ger dig tillgång till ett brett utbud av produkter och priser från olika butiker, vilket gör det enkelt att hitta den bästa affären. Du kan också besöka lokala butiker för att se om de har några speciella erbjudanden eller rabatter som du inte skulle kunna hitta på någon annanstans. Det brukar dock vara billigare att köpa dina produkter på nätet jämfört med i butik. Att jämföra priser är en bra strategi för att spara pengar och få mer valuta för dina pengar.

Det kan vara svårt att hålla koll på utgifter, men det går att spara mycket genom att sluta slösa och skapa en budget. Genom att följa enkla tips och undvika onödiga inköp så sparar du både tid och pengar.

FASHION DE

carin wester

Carin Wester är en av Sveriges mest kända modedesigners. För ett antal år sedan lade hon ned sitt eget klädmärke, som producerade kläder av något exklusiv karaktär. I dag har hon dock återupptagit sin designverksamhet i samarbete med Åhléns, och riktar sig numer mot en bred men stilsäker publik. 

Vem?Carin Wester är en svensk modedesigner. Hon är idag designchef på Åhléns.
Var?Carin Westers kläder säljs genom Åhléns, antingen i butik eller från deras hemsida. Du kan även hitta Westers kläder på andra modesajter.
Ålder?Carin Wester är född 1974.
Bostad?Carin Wester bor i en lägenhet i Birkastan i Stockholm.

Carin Wester – från eget märke till designchef för Åhléns

I dag arbetar Carin Wester som designchef för varuhuset Åhléns. Men hon har hunnit med en hel del i sin karriär. Från början arbetade hon för H&M, en erfarenhet hon delar med i princip alla andra svenska modedesigners. Det är få svenska designers som inte startat sina karriärer på “Hennes” enormt stora designavdelning. Antingen via en praktikplats eller som en första anställning.

Carin Westers driv och begåvning gjorde dock att hon snabbt rörde sig vidare uppåt i den svenska modesfären, inte minst med sitt eget märke Carin Wester som hon startade redan 2003. Sex år senare vann hon den prestigefyllda utmärkelsen Guldknappen, som tidningen Damernas Värld varje år delar ut. 

Carin Westers kläder – skandinavisk design med hög modegrad

Carin Westers design är tydligt skandinavisk. Rena linjer, en boxig profil och noggrann känsla för kvalitet är saker som följt henne ändå från det egna märket till hennes nutida kollektioner för Åhléns. I Åhléns regi finns idag två varumärken med anknytning till Carin Wester. Dels märket som bär hennes namn, där hon själv varit med att ta fram kläderna. Dels det lite billigare märket CW, som riktar sig till en yngre publik och som har en lite tydligare känsla av street fashion. 

Eftersom Åhléns är ett så stort företag, och alltså kan arbeta med större volymer än de flesta andra svenska klädtillverkare, har Carin Wester nu möjlighet att skapa fullständiga kollektioner med alla de plagg och accessoarer som utgör en komplett outfit. Till exempel kan du hitta följande objekt med en lapp från Carin Wester eller CW på insidan:

 • Mössa
 • Jacka
 • Jeans
 • Klänning
 • Tröja
 • Kappa
 • Klänning
 • Solglasögon
 • Byxor
 • Halsduk
 • Väska

Med andra ord – den som som så önskar, kan klä sig i topp till tå med kläder från Carin Wester. Och den som inte gillar jeans eller vanliga byxor, kan till och med hitta ett par skinnbyxor i Westers kollektioner. I alla fall om de är trendiga för tillfället – även om Westers design ofta blivit beskriven som “tidlös” följer den naturligtvis modets svängningar. Om skinnbyxor råkar vara hopplöst ute en viss säsong, kommer de sannolikt inte hänga på galgarna inne på Åhléns avdelning för Carin Wester.

Så vårdar du dina plagg från Carin Wester

Även om Carin Wester numera vänder sig till en lite mer budgetmedveten publik än vad hon gjorde under sin tid som ensam modeskapare, vill du säkert få ut så lång livslängd som möjligt av de plagg du köper. 

Carin Wester själv har generöst delat med sig av sina personliga klädvårdstips till olika dam- och modetidningar genom åren. Till exempel har hon meddelat följande råd för att hålla sina plagg så fräscha och fina som möjligt under lång tid:

 • Tvätta inte stickade plagg. Ånga dem istället med en steamer på högsta ånga, eller häng dem över ett vattendrivet element.
 • Noppa kläderna regelbundet!
 • Vädra hellre kläder än att tvätta dem. Onödiga tvättar sliter mycket på kläder. 

Självklart bör du också följa de specifika tvättråd som du hittar på lappen inuti plaggen. Du behöver inte oroa dig för att det inte ska följa med skötselråd till dina kläder från Carin Wester. Det är nämligen lag på att alla kläder som säljs i Sverige ska säljas med tvätt- och skötselråd enligt en standardiserad utformni

Sannegårdens pizzeria för de som är hungriga

Sannegårdens pizzeria för de som är hungriga

Den som bor i Göteborg eller mellansverige och är sugen på pizza kan skatta sig lycklig. Här finns det sannerligen många pizzerior att välja mellan. När man hittat ett ställe som man gillar så fortsätter man gärna att gå dit. Men det kan vara kul och väl värt att prova något annat. Den som inte varit på Sannegårdens pizzeria innan har inte mindre än 25 olika restauranger kvar att testa.

Pizzeria Sannegården i korthet:

Antal restauranger25
ServerarPizza, pasta, lasagne, kebab, sallader
ModerbolagPizzahome Göteborg AB
VDGökhan Özkan

Sannegårdens pizzeria – det började i Göteborg

Sannegårdens pizzeria startade med sin första pizzeria i området Sannegården i Göteborg. I början av 2010-talet hade antalet restauranger ökat till tre stycken, alla i Göteborg. Dessa restauranger blev mycket uppskattade och prisades två år med utmärkelsen Göteborgs bästa pizzeria efter en omröstning på onlinepizza.se. Året emellan hamnade de på en nästan lika berömvärd andraplats.

I år, 2022, har Sannegårdens pizzeria vuxit till en hel kedja som drivs som franchise. Antalet restauranger är nu 25 stycken, belägna i Göteborg och på andra orter i västra mellansverige. Det är alla som älskar pizza riktigt glada för.

Meny på Sannegårdens pizzeria

På de flesta av Sannegårdens restauranger kan man beställa online. Utbudet kan variera något och vissa av ställena är rena kebabrestauranger. Upplägget för webbplatsen är det samma, men allt finns inte överallt. Pizzorna delas in i olika prisgrupper:

 • Grupp 1: Vesuvio, Capri m.fl.
 • Grupp 2: Capriciossa, Calzone m.fl.
 • Grupp 3: Vegetariana, Salami m.fl.
 • Grupp 4: Acapulco, Ciao Ciao m.fl.
 • Grupp 5: Polo, Gorgonzola special m.fl.
 • Grupp 6: Rossi, Figaro m.fl.
 • Grupp 7: Jägare, Havets m.fl.
 • Rullar: Kycklingrulle, Husets kebabrulle m.fl.
 • Pasta: Al pollo, Dela casa m.fl.
 • Hemlagad lasagne: Lasagne gorgonzola, Al forno m.fl.
 • Grillat: Kebab i pitabröd, Mixtallrik m.fl.
 • Sallad: Amerikansk sallad, Kräftsallad m.fl.

Omdömen om Sannegårdens pizzeria

Om man googlar på “Göteborgs bästa pizza” så får man upp en träfflista med lite olika sajter som presenterar de bästa pizzeriorna. Här upptäcker man att till exempel The Fork inte har med någon av Sannegårdens pizzerior bland de 23 som presenteras. Inte heller i guiden på Goteborg.com står de att hitta bland de 18 pizzerior som listas.

På Tripadvisor får originalrestaurangen på Östra Eriksbergsgatan betyget 4,0 av 5 möjliga och anges ligga på plats 23 av 92 pizzerior i Göteborg, med recensioner som “klart bästa pizzan i Göteborg”. Givetvis är dock inte alla lika nöjda. Någon kommenterar att han fick slänga hela pizzan eftersom den var så salt. En annan säger att pizzorna numera ger en känsla av att affärsidén är rationell tillverkning och stordrift.

Man kan ana att konceptet och driften av restaurangerna har ändrats en hel del sedan starten, då de tre första restaurangerna fick sina utmärkelser. Det borde vara svårt, om inte omöjligt, att hålla samma jämna och höga kvalitet för 25 restauranger som bedrivs som franchise. Säkert finns det stora variationer mellan de olika pizzeriorna i kedjan vad gäller hur prisvärda de är.

Här hittar du Sannegårdens pizzeria i Göteborg

Kedjan har 15 stycken restauranger i Göteborg och däromkring: 

 • Östra Eriksbergsgatan 24
 • Gibraltargatan 52
 • Skanstorget 2
 • Kolhamnsgatan 15
 • Långängen 13
 • Lindholmsallén 31
 • Vasagatan 56
 • Munkebäcks Allé 52, Munkebäck
 • Brodalsvägen 10, Partille
 • Skattegårdsvägen 98, Tynnered
 • Göteborgsvägen 10, Lerum
 • Råda torg 9, Mölnlycke
 • Triogatan 5, Kungälv
 • Frölundagatan 35, Mölndal
 • Klåvavägen 20, Hovås

Sannegårdens pizzeria i Skövde och andra orter 

På dessa andra platser i västra mellansverige finns kedjan också representerad:

 • Rådhusgatan 20, Skövde
 • Storgatan 17, Ulricehamn
 • Färgfabriksgatan 9, Kville
 • Kungsgatan 45A, Alingsås
 • Vickavägen 86, Onsala
 • Magnus Åbergsgatan 4, Trollhättan
 • Södra Vägen 23, Varberg
 • Frödingsvägen 14, Karlskoga
 • Göteborgsvägen 40, Lilla Edet
 • Vitmoragatan 2, Västerås
Dnevni avaz

Den kontroversiella tidningen Dnevni avaz

Dnevni avaz är den mest spridda tidningen i Bosnien och Hercegovina. Kritiserad för sina nära band till Radončićs parti “Unionen för en bättre framtid i Bosnien” samt för sin påstådda roll i främjandet av etnisk splittring och propaganda under Bosnienkriget. Tidningen har också anklagats för att publicera falska historier och använda sig av skrämseltaktik.

Snabbfakta om Dnevni avaz

Grundades1993
Grundare/ägareFahrudin Radončić
UtgivningslandBosnien och Hercegovina
Upplagacirka 150 000 exemplar

Tidningen Dnevnis bakgrund

Dnevni avaz grundades 1993 av Fahrudin Radončić, bosnisk affärsman och politiker. Radončić äger fortfarande tidningen, som ges ut av hans företag Avaz d.d. Tidningen anses av många vara ett politiskt instrument även om den själv hävdar att den är politiskt obunden.

Dnevni avaz har beskrivits som den ”viktigaste” tidningen i Bosnien och Hercegovina. I en undersökning från 2011 tyckte 57 procent av de tillfrågade att tidningen var ”mycket viktig”, medan 26 procent ansåg den vara ”ganska viktig”.

Fler fakta om Dnevni avaz

 • Den mest populära tidningen i Bosnien och Hercegovina. Daglig upplaga på 150 000 exemplar. 
 • Dnevni avaz webbplats, www.avaz.ba, är den mest populära nyhetswebbplatsen i Bosnien och Hercegovina. Cirka 1,5 miljoner unika besökare per månad.
 • Dnevni avaz publiceras på bosniska och kroatiska, vissa artiklar även på serbiska. Tidningen har systerpublikationer i Montenegro (Dnevne novine) och Serbien (Avaz Nedeljne novine).
 • Dnevni avaz är en del av mediekoncernen Avaz, som också omfattar nyhetswebbplatsen www.klix.ba, TV-stationen OBN och radiostationen Antena Sarajevo.
 • Utöver sina tryckta och online-utgåvor publicerar Dnevni avaz även en månatlig affärstidning, Ekonomija, och en sporttidning, Sport, som ges ut varje vecka.
 • Sedan 2009 publicerar Dnevni avaz The New York Times International Weekly på torsdagar. Detta 8-sidiga tillägg innehåller ett urval av engelskspråkiga artiklar från The New York Times.

Olika skandaler

Genom åren har tidningen Dnevni avaz varit i blåsväder flera gånger och kritiserats hårt, bland annat för sin rapportering om Bosnienkriget. I synnerhet har tidningen anklagats för att tona ned den roll som de bosniska serberna hade i kriget.

Några av de senaste årens uppmärksammade händelser:

 • 2003 anklagades tidningen för att ha publicerat falska historier om mordet på den bosnienserbiske ledaren Zoran Đinđić. Artiklarna fick omfattande kritik och ledde till att tidningens chefredaktör Mirko Tepavac avgick.
 • 2006 anklagades tidningen för publicera falsk information om kriget i Bosnien.
 • 2007 anklagades tidningen för att vara partisk mot de bosniska serberna.
 • 2007 anklagades Dnevni avaz även för att ha använt skrämseltaktik i sin rapportering om rättegången mot Radovan Karadžić, den tidigare bosnienserbiske ledaren. Tidningen publicerade en rad artiklar med rubriker som ”Monstret är tillbaka” och ”Han planerar vårt folkmord”.
 • 2010 anklagades tidningen för att ha publicerat kränkande innehåll om muslimer.

Fahrudin Radončić – mannen bakom Dnevni Avaz

Radončić, född i Ivangrad, SR Montenegro, SFR Jugoslavien, avslutade grundskolan och gymnasiet i Titograd. Han började arbeta med journalistik vid 19 års ålder.

1990 publicerade han boken ”10 000 dagar av slaveri” – en biografi om albanen Adem Demaçi, som tillbringade 28 år i fängelserna i Jugoslavien medan han kämpade för Kosovos självständighet. Samma år flyttade Radončić från Podgorica till Sarajevo där han grundade förlaget Avaz 1991.

Fahrudin Radončić under kriget

1992 – i början av kriget – gick Radončić med i armén och tjänstgjorde i ett år som medlem av general Sefer Halilovićs kabinett.

I oktober 1993, medan han bodde i det belägrade Sarajevo, lanserade han veckopublikationen Bošnjački avaz. De första texterna som publicerades beskrev starkt motstånd till uppdelningen av Bosnien och Hercegovina. I oktober 1995 lanserade Radončić, genom sitt förlag, Dnevni avaz.

Fahrudin Radončić och Unionen för en bättre framtid

Radončić grundade sitt eget parti i september 2009 – Unionen för en bättre framtid – som ett center-höger-bosniakiskt parti. Sedan dess har han suttit två gånger i regeringen som försvarsminister. Första gången var från 2012 till 2014. Andra gången var 2019 till 2020.

Från 2015 till 2019 var Radončić medlem av parlamentet. 2010, 2014 och 2018 ställde han upp som presidentkandidat men förlorade varje gång mot kandidaterna för Partiet för demokratisk aktion.

Den 2 juni 2020 avgick Radončić som försvarsminister på grund av en migrationstvist med andra medlemmar av den bosniska regeringen. Han föreslog en utvisning av 9 000 migranter som regeringen röstade emot.

Radončić har beskrivits som ”en av de mest kontroversiella personerna i bosnisk politik”. Han är känd för sin frispråkiga, och ibland hårda, retorik.

Trots sina kontroverser är Radončić fortfarande en inflytelserik person i bosnisk politik.

Populära sektioner av tidningen

 • Dnevni Avaz vijesti – nyhetssektionen
 • Dnevni Avaz Sport – sportsektionen
 • Dnevni Avaz danas – de senaste nyheterna
 • Dnevni Avaz smrtovnice – sektionen för dödsannonser
queen3

Hur gammal är drottning Elizabeth 2022?

Drottning Elizabeth II var monark i Förenade kungariket Storbritannien och Irland. Hon tog över den engelska kronan 1952 efter sin fars död och regerade i mer än 70 år fram till sin död den 8 september 2022. Det gör henne till den längst regerande monarken i Storbritanniens historia. Hon var också den enda kvinnliga medlemmen av kungafamiljen som gick in i de väpnade styrkorna och tjänstgjorde under andra världskriget.

Engelska kungafamiljen och kvinnlig livslängd

Innan drottning Elizabeth dödförklarades på sitt slott i Skottland den 8 september, 96 år gammal, har många frågat ”hur gammal är drottning Elizabeth?” Och av ett bra skäl – hon var inte den första engelska drottningen som blev känd för sitt långa liv. 

Drottning Elizabeths mamma, Drottningmodern, hade tidigare satt rekord som den längst levande brittiska kungligheten 1998 när hon överträffade 97 år och 313 dagar, prinsessan Alice av Albanys dödsålder när hon dog 1981.

Bland de andra långlivade engelska drottningarna finns den berömda Victoria, den nyligen avlidna drottningens gammelfarmor, som dog vid 81 års ålder 1901 och Mary av Teck, drottning Elizabeth II:s mormor, som dog vid 85 års ålder 1953.

Drottning Elizabeths död – nyheten spreds omedelbart

När drottning Elizabeths far, kung George VI, dog den 6 februari 1952 befann sig den blivande drottningen i ett avlägset viltskådningsläger i Kenya – så avlägset att hon inte fick kännedom om hans död och sitt avancemang förrän fyra timmar senare.

I dag spreds naturligtvis nyheten om drottningens död omedelbart över internet. Trots försök att kontrollera informationen om vad som skett läckte händelsen ut via Twitter.

LANGUAGES

Hur många språk finns det i världen?

Hur många språk finns det i världen?

Det är ingen som vet exakt hur många språk finns det i världen idag. Man uppskattar att det finns runt 6000 olika språk. Det finns en känd databas som 2020 listade över 7000 språk varav cirka 3000 är hotade språk och flera hundra som utdöda språk (bara enstaka människor pratar språket). 

Antalet språk förändras från år till år och om man tar exemplet hur många språk finns det i världen 2017 blir svaret fortfarande runt 6000 olika språk. Att det blir olika siffror beror på hur man räknar. 

Hur många officiella språk finns det i världen?

Om man börjar i andra änden kan man konstatera att det finns sju länder som inte har något officiellt språk. Länderna är Australien, Eritrea, Etiopien, Japan, Mexiko, Storbritannien och USA. Resten av världens länder har officiella språk. De flesta länder har ett officiellt språk, men det finns sex länder som har fyra eller fler officiella språk. 

De länder som har fyra eller fler officiella språk är: Bolivia med 38 stycken. I Zimbabwe har man 16 officiella språk. På tredje plats kommer Sydafrika med 11 stycken, därefter Norge som har 8 stycken. Slutligen har Schweiz 4 officiella språk och Singapore har också 4. 

Största språken

Även om man inte kan räkna exakt hur många språk det finns i världen idag kan man iallafall lätt läsa om vilka tio språk som är de största och som talas av flest människor. De är: 

 1. Engelska 
 2. Mandarin
 3. Hindi
 4. Spanska
 5. Franska
 6. Arabiska
 7. Bengali
 8. Ryska
 9. Portugisiska
 10. Indonesiska
mosquito

Hur länge lever en mygga ute i naturen?

Vuxna myggors livslängd varierar från några dagar till flera månader, beroende på art.

Vissa myggor lever bara på sommaren och dör när det blir kallt, men deras ägg överlever vintern och kläcks på våren. Andra övervintrar under vintern som vuxna, så deras livslängd som fullvuxna myggor varar i månader och fortsätter in i följande år.

Myggans livscykel

När vi talar om myggors livslängd tänker vi vanligtvis på den tid som de flyger runt som vuxna. Men deras hela livslängd omfattar även den tid de tillbringar i vatten som larver. Och man kan till och med räkna med den tid som de bara ligger som ägg och väntar på att kläckas. Dagens fråga är alltså: Hur länge lever en mygga innan den kläcks från myggägg i vatten? 

De flesta myggor utvecklas till vuxna snabbt efter att äggen kläckts. Så den tid de tillbringar som larver kan vara bara ett par veckor, ibland så lite som en vecka. Några få sällsynta tillbringar dock månader som larver. Myggor som övervintrar som ägg utvecklas till vuxna inom två veckor efter att de kläckts på våren.

Myggans föda och livslängd

De vuxna hanarna överlever på nektar och liknande föda, eftersom de inte behöver den näring som kommer från blod, vilket honorna gör. Hanarna lever bara ungefär en vecka, tillräckligt länge för att para sig med honorna. Honorna lever längre, upp till en månad eller två. Men många blir uppätna av predatorer eller slagna när de försöker få en klunk blod för att kunna utveckla sina ägg.

I myggans ordbok: att bita är synonymt med att överleva

Honorna behöver näringsämnena i människans eller djurens blod för att ge näring åt sina ägg. Därför biter de en människa eller ett djur, vilar i några dagar medan äggen växer inom dem och lägger äggen. Sedan upprepar de processen så länge de lever.

Om de tillhör en art som övervintrar söker de sig till en skyddad plats när vädret blir kallt. Där går de i dvala med befruktade ägg inuti sig, i väntan på att komma fram på våren. Om de tillhör den typ av myggor som dör när det blir kallt, lägger de ägg som ligger på marken under vintern och kläcks när det varma vädret återkommer på våren.

Intressanta fakta om myggor

 • Hur länge lever knott? Upp till 2 veckor.
 • Hur kommer myggor in i huset? Genom öppna dörrar och fönster.
 • Hur ser en mygga ut? Den har sex ben och stora vingar. Dör hör den förmodligen innan du ser den.
 • Dör myggor efter att de har sugit blod? Tvärtom. Det är det som gör att de överlever.
narci

Hur knäcker man en narcissist?

En narcissist knäcker man inte i första taget

Narcissist är jämförbart med egoist, för han sätter sig själv i första rummet och har dålig empati gentemot andra. En narcissist tycker inte synd om dig om du blir ledsen och bryr sig inte om ifall du blir sårad. Däremot kan han spela sådana känslor och har lärt sig att manipulera folk. Narcissister har svar på allt och medger sällan sina fel. Tvärtom vill de inge dig känslan att det är ditt fel att de är så bryska och tvära. 

Den roliga och generösa narcissisten förändras

Till en början är narcissisten översvallande mot dig med beröm, charm och gåvor. Du är det bästa som har hänt den personen, och du tror att du har kommit till himlen. Men efter en tid förändras beteendet. Du ska klä dig på ett annat vis, göra på ett annat sätt. När släpper narcissisten taget? Troligen aldrig. Hur får man narcissisten att förstå? Det går tyvärr inte. Narcissisten är expert på att få andra att känna sig misslyckade. 

Hur provocerar man en narcissist?

Uppriktigt sagt är framtidsutsikterna dåliga. Inte ens den mest glada, starka och positiva människa rår på en narcissist i längden. Det hjälper inte att bråka. Har du starka nerver kan du spela gås, och låta det rinna av dig. Men att leva med en narcissistisk man innebär slitningar, och är du det minsta känslig är det bäst att fly fältet så fort du har förstått vem du har att göra med. 

Är chefen narcissist?

Det är ännu svårare att knäcka en narcissist som är överordnad, för han har mer makt över dig. En brysk order eller en nedsabling från chefen är svårt att komma till rätta med, för allt är ju så att säga ditt eget fel. Du är för känslig, du har missuppfattat allt, du anklagar honom på felaktiga grunder etc. Troligtvis har många anställda redan slutat där. Det borde du också göra. 

Finns det något som knäcker en narcissist?

För att genomskåda en narcissist ser man personens behov av att vara bäst, beundrad och mäktig. Du kan angripa hans svaga sidor på ett försåtligt sätt och antyda att det är något fel på honom. En mycket effektiv metod är att titta allvarligt på narcissisten, säga hans namn och tillägga: Men hur MÅR du egentligen? Då skärper personen sig lite och försöker vara trevlig och charmig, i alla fall i några dagar.