Hem » En snabbguide till kreditkort och dess fördelar och nackdelar

En snabbguide till kreditkort och dess fördelar och nackdelar

by johansundkvist

Att ha ett kreditkort är någonting som blir allt vanligare och allt mer populärt. Idag så finns det mycket goda möjligheter att teckna upp sig på ett kreditkort via en lång rad olika kreditföretag och oavsett vilken sorts månadsinkomst som man har. 

Men det är inte särskilt konstigt om man känner att man inte har särskilt bra koll på hur kreditkort fungerar i praktiken och vilka fördelar och nackdelar som finns förenat med kreditkort. I den här texten kommer du att få en grundläggande genomgång av kreditkort och dess förmåner, samt vilka nackdelar som kreditkort kan föra med sig. 

Samla poäng

Att samla poäng är en av utav de största fördelarna med att använda sig av ett kreditkort för att göra sina inköp tack varje att man får poäng exempelvis hos ett flygbolag eller hos en dagligvarubutik så kan man sedan använda dessa när man gör köp längre in i framtiden. 

Men det är inte bara poäng som man kan samla utan man får även ta del av någonting som kallas för cashback. Precis som namnet antyder så innebär detta att man får ta emot pengar för alla pengar som man spenderar med hjälp av kortet och får således också ta del av rabatt på så gott som allting som man köper. Även om detta inte är jättestora pengar så blir det ändå rätt trevliga summor i det långa loppet.  

Lättare att dela upp utgifter i hushållet

Detta är någonting som inte många tänker på när de överväger ett kreditkort och det är inte heller någonting som påverkar alla. Men om man bor i ett hushåll med en delad ekonomi är det inte ovanligt att man ofta behöver sitta med en hel del meck i slutet av varje månad för att se till att allting blir så rättvist som möjligt. Om man istället använder sig av ett kreditkort för att göra alla delade inköp så blir det väldigt mycket lättare att se till att allting blir jämnt och man kan bara dela fakturan rakt av. 

Möjligheten att betala på avbetalning 

Att kunna betala av alla sina inköp på avbetalning kan ses både som en fördel och en nackdel. Dels så kan det såklart vara väldigt skönt att kunna ta större inköp på avbetalning, samtidigt som det lätt kan hända till att man hamnar i en skuldfälla. På grund av detta så kan det vara ganska svårt att bli beviljad på kreditkort med betalningsanmärkning, även om det i vissa fall kan gå. 

Det blir svårare att hålla koll på hur mycket man spenderar

När man använder sig av ett bankkort så är det enkelt att hålla styr på hur mycket man spenderar varje månad. Detta kan bli lite svårare när man har ett kreditkort och det gäller att man ser till att veta hur mycket man har gjort av med för att inte få en otrevlig överraskning när fakturan kommer i slutet av varje månad för att sedan ha möjlighet att betala av den.

Related Articles